Arhitectura unei retele GSM

0 Shares
0
0
0

Un service GSM se ocupa de reparatii telefoane si de aceea corect ar fi sa deducem ca ceea ce se intampla in acest service are loc datorita experientei unor oameni foarte priceputi in domeniu care inteleg perfect telecomunicatiile si retelele GSM pentru a putea sa repare aceste dispozitive.

Cei mai multi dintre noi stim ce este un telefon si la ce anume ne foloseste acesta insa nu stim cum functioneaza de fapt si cum ajungem sa primim si sa facem apeluri sau cum putem sa trimitem un mesaj. Aceste lucruri nu sunt de interes pentru cei mai multi dintre utilizatori insa daca ne documentam descoperim un domeniu complex si interesant si vedem ca nu e totul atat de simplu cum ni se pare.

Tocmai de aceea, pentru curiosi am scris acest articol in care explicam arhitectura unei retele GSM si modul in care se fac de fapt apelurile.

GSM e prima retea de telecomunicatie mobila care s-a dezvoltat pe tot globul. Initial era Groupe Special Mobile insa acum este Global System Mobile si este in acelasi timp si un standard care a fost dezvoltat de ETSi pentru a descrie reteaua de comunicatii in mediul celular digital de generatie 2.

Despre GSM sunt multe de spus. Reteaua a fost lansata pe la inceputul anilor 90 si de atunci si pana in prezent a suferit mai multe imbunatatiri si totodata a asistat si la nasterea retelelor 3G sau LTE insa este cea mai utilizata tehnologie in cadrul comunicatiilor mobile.

De ce este celulara? GSM se bazeaza pe acces multiplu in timp dar si in frecventa si refoloseste frecventele la distante suficient de mari deoarece nu exista interferente.

Suprafetele pe care se foloseste o anumita frecventa se numesc celule si sunt deservite de statiile de baza. De aici a aparut si denumirea de retea de celule.

Arhitectura retelelor GSM se imparte in trei: o parte pentru acces, una de agregare si o parte de core. Partile de acces sunt cele unde echipamentele userilor adica telefonul mobil, se conecteaza la retele cu ajutor undelor radio. Mai departe in zona de agregare informatiile transmise de mai multi useri pot sa se aduce si se trimit spre core-ul sau inima retelei unde se ruteaza apelurile.

Sunt mai multe acronime pe care ar trebui sa le explicam

MS este statia mobila si in cazul nostru telefonul mobil.

BTS reprezinta statia care transmite sau primeste apeluri de la statia mobila.

BSC este controlerul si el are rolul de a controla resursele radio si de a semnaliza la nivelul BTS-ului.

MSC este o centrala de comunicatii pentru apeluri care au loc in retea dar si in afara retelelor.

VLR reprezinta echipamentul care contine informatiile cu privire la abonatii care sunt inscrisi pentru o vreme in zona de deservire a unui MSC.

HLR este o baza de date in care se afla profilul pentru fiecare abonat.

AUC este baza de date in care sunt stocate permisiunile sau restrictiile pe care un abonat le are.

EIR este o baza de date cu echipamentele care sunt restrictionate sau permise in retea.

0 Shares
You May Also Like