Vreti sa stiti cum functioneaza un multimetru?

0 Shares
0
0
0

Multimetrele reprezinta instrumente utile care va ajuta sa identificati numeroasele probleme electrice si chiar sa instalati piese de schimb sau accesorii in mod corect.

Pe piata intalnim doua principale tipuri de multimetre: analogice si digitale. In general, se recomanda folosirea celor digitale, deoarece ecranul este usor de citit si este mult mai rezistent.

Cea mai folosita functie la un multimetru este masurarea tensiunii. Se poate realiza o verificare a tensiunii cu ajutorul multimetrului pe bateria de la masina, spre exemplu. De fiecare data cand masurati rezistenta trebuie sa stiti cat de mult rezista un circuit la fluxul de curent electric.

De fiecare data cand faceti aceasta operatiune de masurare a rezistentei sau a continuitatii este foarte important sa deconectati circuitul de la sursa de putere. Acest lucru este foarte important pentru ca protejeaza multimetrul de eventualele daune, deoarece acesta are o baterie interna care este folosita pentru a crea curent prin circuitul sau dispozitivul testat.

Sa prezentam o verificare simpla, cum ar fi de exemplu stopurile sau farurile de la o masina. Unele dintre acestea sunt foarte costisitoare si ar fi bine sa va asigurati inainte de a le schimba. Trebuie scos becul care urmeaza testat cu multimetru. Acesta nu trebuie atins cu mainile goale, pentru a nu deteriora becul.

Apoi se conecteaza sonda neagra la borna negativa si cea rosie la borna pozitiva. La fel ca in cazul masurarii tensiunii, trebuie rotit discul multimetrului si trebuie selectat intervalul de masurare potrivit.

Rezistenta este in general scazuta pentru un bec de masina. Stopurile de masina au in partea de jos 2 puncte de contact. Un far va avea de multe ori 3 contacte – sol, faza scurta si faza lunga. Pentru stopuri, trebuie sa atingeti sonda neagra la partea metalica a becului.

Apoi trebuie atinse cu sonda rosie fiecare dintre punctele de contact. Pentru un bec de far, atingeti sonda neagra la contactul din capat, in timp ce testati fiecare din celelalte doua puncte de contact cu sonda rosie.

Majoritatea multimetrelor digitale ca si echipamente masurare sunt capabile sa masoare continuitatea. Uneori este o parte integrata in setarile de rezistenta, insa poate fi o functie separata la alte multimetre.

Acest lucru este convenabil pentru testarea sigurantelor cablurilor rupte si pentru testarea oricarei componente prin care trece curentul. Atunci cand exista continuitate, aparatul de masura va emite un semnal sonor. Pentru a observa acest lucru putem testa bateria de la masina de eventuale scurgeri de curent.

Pentru aceasta trebuie conectata sonda neagra la borna negativa. De data asta, sonda rosie va fi conectata la o mufa de 10A. Scurgerea de curent la un model mai nou de masina ar trebui sa fie mai mica de 50 mA, insa daca bateria nu functioneaza bine, atunci scurgerea poate fi mai mare.

Trebuie scos cablul negativ de la bateria masinii. Apoi multimetrul trebuie conectat in serie cu circuitul si va atinge una dintre sonde la borna negativa a bateriei si cealalta sonda la cablul negativ. Asa se completeaza circuitul, iar curentul trece prin multimetru, acesta citind si apoi afisand scurgerile de curent pe ecran.

0 Shares
You May Also Like