Cateva impresii despre generatoarele de websit-uri statice

0 Shares
0
0
0

Cateva impresii despre generatoarele de websit-uri staticeMajoritatea developerilor inteleg cum functioneaza sistemele de content management. Popularitatea WordPress-ului a crescut din ce in ce mai mult si a devenit un punct de plecare, pentru crearea oricarui blog.

Totusi, un trend in crestere, este cel al generatoarelor statice de website-uri, pentru bloguri sau mici site-uri.

Acestea sunt de fapt compilere dinamice ce intorc codul pre-procesat in fisiere statice HTML/CSS/JS ce pot fi mentinute pe un anumit server, fara o baza de date aferenta. In timp ce acest tip de abordare poate ca nu reprezinta cea mai buna solutie (pentru fiecare site), exista multe motive pentru care developerii s-au orientat catre aceste generatoare statice de website. Pentru website-uri profesionale si atractive, cauta-i pe cei de la It Exclusiv.

Originile Web-ului static.

Internetul asa cum il stim noi astazi, a inceput de fapt printr-un pur HTML static, in anii ’90. Existau si alte aplicatii mai mari ce rulau PERL sau Java, dar HTML a reprezentat cea mai rapida cale pentru oricine, de a publica content online.

[adsenseyu1]

Website-urile statice au fost concepute sa livreze content-ul foarte repede. Paginile HTML sunt analizate direct de catre un web broser, in asa fel incat latenta HTTP devine cel mai mare factor pentru timpii de load (de incarcare).

Dupa trecerea mai multor ani, web-ul a crescut si a inceput sa includa si baze de date precum si engine-uri puternice, ca de exemplu WordPress. Aceste engine-uri au devenit foarte rapid solutia principala, deoarece erau capabile sa ruleze aplicatii puternice, fara sa fie necesara scrierea unui cod backend complicat.

O data cu cresterea engine-urilor CMS, managementul timpilor de incarcare a devenit o problema demna de luat in seama. Developerii au trebuit sa se ingrijoreze si sa-si puna intrebari despre query-time-ul bazelor de date si despre template-urile greoaie.

Caching-ul ajuta, dar rareori permite si asigura aceeasi performanta, ca in cazul unei pagini statice. Aceasta fixatie pentru website-urile statice a venit intr-un timp cand sistemele de content management (cms-urile) pareau prea complicate pentru proiecte de mica anvergura (asa cum ar fi micile site-uri de prezentare de exemplu).

E aproape ca si cum intreaga industrie web a completat un cerc, realizand beneficiile paginilor web statice – dar de data asta avem tool-uri mult mai puternice, la indemana.

[adsenseyu1]

De ce renasc site-urile statice?

Doua dintre motivele principale pentru adoptia content-ului static sunt tehnologia si capabilitatile web browserelor. Este mai usor ca niciodata sa creezi resurse dinamice cu Javascript sau API externe. Aceasta permite developerilor sa creeze website-uri statice ce inca suporta functia de website search prin Swiftype sau ce permit userilor sa lase comment-uri prin Disqus. Daca un web site nu are nevoie de o baza de date, de ce ar trebui sa aiba?

Un alt motiv pentru care developerii se orienteaza catre website-urile statice, il constituie performanta. Utilizatorii web moderni folosesc internetul pe o gama variata de device-uri, de la mici smartphone-uri pana la desktop-uri de top cu mai multe monitoare atasate.

E greu sa planuiesti pentru fiecare variabila in parte, deci cea mai buna cale este aceea de a optimiza din timp, cat mai mult posibil.

0 Shares
You May Also Like