Care sunt avantajele unui ceas mecanic?

0 Shares
0
0
0

Care sunt avantajele unui ceas mecanic?
Cu totii suntem de accord ca ceasurile mecanice sunt clasice, elegante si atemporale. Dar oare de ce sunt atat de apreciate? Ceasurile mecanice sunt actionate de forța mecanica a unui arc. Ele afiseaza de obicei timpul, pe un cadran analog conventional, cu numere si limbi desi exista si alte variante.

Ceasurile mecanice trebuie de obicei intoarse aproximativ o data la fiecare 1 sau 2 zile sau se vor opri si vor trebui re-setate. Anumite ceasuri mecanice au un indicator pentru “rezerva de putere”, pentru a ne atentiona cand trebuie sa fie intoarse. Dar pot include, de asemenea, si alte “complicatii”, cum ar fi indicatori de zi / data, cronografe (cronometre), mai multe fusuri orare, indicatori temporali din lume, alarme, calendare “perpetue” care pot reprezenta anii bisecți, fazele lunii etc

In cazul ceasurilor mecanice lucrurile care dau batai de cap sunt limitarile de frecare și imperfecțiunile lumii fizice. Ceasornicarii au invatat sa foloseasca rulmenti bijuterii, de rubin / safir pentru a reduce frecarea si maiestria uluitoare imbinata cu stiinta materialelor pentru a spori cat mai mult posibil acuratetea.

[adsenseyu1]

Numarul de bijuterii este adesea afisat la majoritatea ceasurilor fiind 17 sau mai multe. Dar acesta nu este întotdeauna un bun indicator de calitate, dat fiind ca numarul mare de bijuterii este uneori folosit exclusiv in scopuri de marketing. In anii 1960, “nebunia bijuteriilor” s-a  materializat in ceasuri cu pana la 100 de bijuterii!

Astăzi, chiar și cele mai de calitate ceasuri mecanice de la Rolex sau Patek Phillipe nu sunt mai precise decat un ceas decent de acum 50 de ani au o precizie de aproximativ plus sau minus 5-30 de secunde pe zi, insemnand ca vor trebui periodic resetate.

Ceasurile mecanice folosesc un mecanism cu arc, nu o o baterie pentru a indica oraexacta. Ele se gasesc intr-o varietate de stiluri, modele si pot oferi caracteristici suplimentare si complicatii dintre cele mi diverse. Desi ceasurile cuart sunt mult mai intalnite astazi, ceasurile mecanice au mai multe avantaje distincte:

Lipsa bateriei

Unul dintre cele mai mari avantaje ale unui ceas mecanic este lipsa de o baterie. Acest lucru inseamna ca ceasul nu se va opri din cauza bateriei, si va functiona chiar daca nu a fost utilizat o perioada lunga de timp; tot ce va trebui sa faceti este sa il intorceti si va merge din nou.  Ceasul mecanic elimina si nevoia de a cumpara baterii si platile pentru inlocuirea lor, reducand în același timp, cantitatea de deseuri ce rezulta in urma aruncarii acestora.

Comoditatea

[adsenseyu1]

Exista doua tipuri de ceasuri mecanice. Primele sunt ceasuri mecanice standard, pe care proprietarul trebuie sa le intoarca o data sau de doua ori pe zi. Al doilea tip este un ceas cu auto-intoarcere, sau automatic. Acestea nu necesita intoarcere si primeasc energie din miscarea naturala a bratului. Ele reprezinta optiunea cea mai convenabila, nu au nevoie de baterii sau intoarcere manuala pentru precizie .

Prestigiul

Ceasurile mecanice au aparut secole inaintea celor cu baterii. Aceste dispozitive folosesc metode de inginerie traditionale si provin din cele mai bune ceasornicarii, inclusiv branduri de lux extrem de ravnite. Unele dintre cele mai scumpe ceasuri din lume sunt modelele mecanice  realizate de bijutieri europeni, desi  cele mai accesibile sunt la preturi competitive cu modelele cu cuart.

Aspectul

La prima vedere arata foarte asemanator cu ceasurile cu baterii. Cu toate acestea, unele caracteristici ca si un spate transparent sau din sticla scot in evidenta mecanismul interior complex, inclusiv arcurile, mecanismele de angrenare, etc. Ceasurile mecanice, produc si un sunet, moale, constant, “tic tac”,cand functioneaza, care este un alt avantaj pentru unii proprietari.

0 Shares
You May Also Like