Este Universul o iluzie? Expertii de top propun o teorie controversata

0 Shares
0
0
0

Este Universul o iluzie? Cei mai importanti experti propun o teorie controversata, care sugereaza ca facem parte dintr-un sistem complex si suntem pacaliti sa credem propria noastra realitate, parte dintr-un sistem masiv, elaborat, care cuprinde tot ceea ce consideram ca fiind real.

Ce este realitatea? O percepem asa cum este ea? Conform unui expert important, realitatea ar putea fi doar o iluzie.

Teoria propusa de catre cercetatorul in stiinte cognitive Donald Hoffman, de la Universitatea din California, sugereaza ca tot ceea ce vedem in jurul nostru ar putea, de fapt, sa fie o fatada mult mai complexa decat “matricea”.

Profesorul Hoffman considera ca lumea in care traim ar putea fi prea dificil de inteles pentru oameni si ca suntem aparent pacaliti sa credem propria noastra realitate, parte dintr-un sistem masiv elaborat care cuprinde tot ceea ce consideram ca fiind real.

Cercetatorul in stiinte cognitve considera ca totul in jurul nostru este o fatada care ne permite sa mergem printr-o matrice mai complexa si extrem de bine ascunsa. Teoria lui Hoffman nu este noua, iar in trecut, cativa oameni de stiinta au discutat despre posibilitatea ca facem parte dintr-un sistem elaborat si ca realitatea, asa cum o percepem noi, nu exista pana cand nu ne uitam efectiv la ea.

Hoffmann spune ca, atunci cand deschidem ochii, am putea crede ca vedem o rosie la un metru distanta, dar apoi inchidem ochii si experienta noastra se schimba intr-un camp gri. Intrebarea pe care si-o pune Hoffman este urmatoarea: exista posibilitatea ca, in ceea percepem noi drept realitatea noastra, rosia sa fie inca acolo, la un metru distanta? Mai mult decat atat, cum putem spune cu certitudine ca nu a disparut?

Omul de stiinta continua si sugereaza urmatoarele: “Ceea ce vedeti nu este un pahar de vin gustos, ci poate fi interpretat ca un simbol care face parte dintr-o realitate mai ampla, simbol al carui scop final este acela de a declansa o actiune sau emotie.”

Galileo Galilei scria: “Consider ca gusturile, mirosurile, culorile si asa mai departe izvorasc din constiinta, salasluiesc in constiinta. Prin urmare, daca fapturile, creaturile vii ar fi eliminate, toate aceste calitati ar fi anihilate.”

In cadrul unei conferinte, Hoffman a afirmat: “Neurologii ne spun ca milioanele de neuroni si trilioanele de sinapse responsabile cu simtul vederii creeaza, in timp real, toate formele, obiecte, culorile si miscarile pe care le vedem. Este ca si cum surprindem un instantaneu al acestei incaperi, asa cum este ea, dar, de fapt, construim tot ceea ce vedem. Nu cream intreaga lume dintr-o data. Construim ceea ce avem nevoie in acest moment.”

Conform unui alt ansamblu de teorii propuse de catre neurologi, perceptiile noastre asupra lumii sunt simple trasaturi evolutive care le-au permis stramosilor nostri sa profite de momentele in care au fost fortati sa ia decizii rapide avand la dispozitie extrem de putine informatii.

Ei bine, profesorul Donald Hoffman nu este de acord cu acest ansamblu de teorii. “Chetan Prakash, cercetator in domeniul fizicii matematice (dezvoltarea de metode matematice ca aplicatii pentru problemele de fizica), a demonstrat o teorema pe care eu am inventat-o si elaborat-o”, a declarat acesta pentru revista Quanta.

“Potrivit evolutiei prin selectie naturala, un organism care percepe realitatea asa cum este ea nu va fi niciodata mai presus decat un organism egal ca si complexitate, dar care nu vede nimic realitatea deloc, dar este optimizat pentru conditia fizica. Niciodata!”

Pentru a-si ilustra punctul de vedere, cercetatorul se foloseste de o pictograma de pe desktop.

“Pictograma este albastra, dreptunghiulara si se afla in coltul din dreapta jos al desktop-ului”, spune el. “Asta inseamna ca fisierul text in sine este albastru, dreptunghiular si se afla in coltul din dreapta jos al calculatorului? Desigur ca nu. Oricine a crezut acest lucru a interpretat gresit scopul interfetei. Nu serveste la a arata realitatea din calculator ci serveste, de fapt, la a ascunde aceasta realitate.”

Potrivit lui Hoffman, nu vom fi in masura sa alcatuim o descriere corecta a computerului nostru daca intreaga perspectiva asupra realitatii a fost pur si simplu limitata la desktop. Cu toate acestea, inca este utila. Hoffman sugereaza ca, in acest caz, pictogramele albastre ne ghideaza comportamentul, ascunzand o realitate complexa la care nu avem acces.

“Aceasta este ideea cheie”, a spus Hoffman. “Evoluția ne-a inzestrat si modelat cu perceptii care ne permit sa supravietuim. Acestea ne ghideaza comportamentele adaptive. Totusi, o parte din acest proces implica faptul ca ne sunt ascunse lucrurile pe care nu este nevoie sa le stim. Si cam aceasta este realitatea, oricare ar fi ea. Daca ar trebui sa petrecem tot timpul descifrand-o, ne-ar manca tigrul.”

0 Shares
You May Also Like

BlogTu ce laptop preferi?

Atunci cand te hotarasti ca a venit momentul in care trebuie sa iti inlocuiesti vechiul laptop, sau sa…