Care sunt parametrii de functionare LED si cat de eficienti sunt?

0 Shares
0
0
0

Becurile LED precum si LED-urile organice reprezinta o sursa de lumina plana, formata din multe straturi de materiale organce. Acestea pot emite lumina alba sau lumina de diverse culori la trecerea curentului.

Chiar daca becurile LED reprezinta o sursa economic pentru casa dumneavoastra, acestea nu sunt biodegradabile. De asemenea, daca doriti sa aveti o lumina ambientala care isi schimba culorile in camera dumneavoastra, puteti opta pentru un proiector led.
LED-urile sunt proiectate sa functioneze cu cel mult 60W si reprezinta indicatoare tipice. Acestea utilizeaza mult mai putina energie electrica pentru a ilumina comparativ cu becurile incandescente. In jurul anilor 2000, compania Philips a introdus LED-uri capabile de a functiona in continuu doar cu un singur watt.

Aceste LED-uri se bazeaza pe materiale semicnductoare si sunt de dimensiuni foarte mari pentru a putea absorbi puteri de aceeasi dimensiune. De asemenea, conductoarele prezinta matrite care au fost montate pe suporti fabricati din metal pentru a putea face posibil transferul caldurii.

Unul dintre numeroasele avantaje ale becurilor LED il constituie eficacitatea luminoasa care este foarte ridicata. LED-urile care produc lumina alba se potrivesc mult mai rapid si au inlocuit treptat si cu succes sistemele de iluminat cu incandescenta. In anul 2002 o alta companie a produs LED-uri care functionau doar la 5 wati care prezentau o eficacitate luminoasa de 22 de lumeni per watt.

Comparativ cu becurile conventionale cu incandecenta care functionau la 60 sau 100 W, LED-urile prezinta o eficienta de 15 lm/W. Incepand cu anul 2012, cataloagele atat online cat si fizice ale firmelor producatoare de LED prezinta tabele cu cele mai eficiente produse LED in functie de culoare. De asemenea, incepand cu septembrie 2003 firma Cree a conceput un nou tip de LED cu lumina albastra care consuma doar 24W, cu un consum de doar 20 miliamperi.

Cea mai comerciala varianta este cea care produce lumina alba, avand o eficienta de doar 65 lm/W la 20 mA. Acest tip de bec a devenit in scurt timp cel mai stralucitor bec LED de pe piata in acea perioada, dar si cel mai eficient bec comparativ cu tehnologia becurilor incandescente. De asemenea in anul 2006, companiile sud coreene si americane au prezentat prototipuri de becuri LED cu lumina alba care prezentau o eficacitate de 131lm/W la 20 mA.

O companie chinezeasca a dezvoltat ulterior un bec LED care prezenta o eficacitate luminoasa pana la 150 lm/W la curent continuu de 20 mA. Comparativ, LED-urile Cree care au fost dispoibile pe piata incepand din anul 2011, au o eficienta mult mai mare de 100lm/W consumand doar 10W si putand urca pana la nivvelul de 160 lm/W doar cu 2W consumati.

Ulterior, in anul 2012, producatorii firmei Cree au lansat un nou bec LED cu lumina alba care era capabil sa ajunga pana la 254 lm/W.

De asemenea, e bine de stiut faptul ca iluminatul, in general, are nevoie de becuri LED cu putere foarte mare, de un watt sau mai mult. Curentul continuu tipic pentru un astfel de dispozitiv inepe de la 350 mA.

0 Shares
You May Also Like

BlogTu ce laptop preferi?

Atunci cand te hotarasti ca a venit momentul in care trebuie sa iti inlocuiesti vechiul laptop, sau sa…