Conversatia in dezvoltarea personala

0 Shares
0
0
0

In 99% din timpul pe care il petrecem cu ceilalti vorbim si nu putem face nimic fara a vorbi, dar oare stim cat de important este modul in care purtam o conversatie?

In acest articol va prezentam mai multe informatii despre avantajele pe care le ofera joburile unde trebuie sa conversati si cate minuni poate face conversatia in relatiile cu ceilalti. Conversatia este importanta si pentru angajari videochat.

Atunci cand oamenii care au statut social diferit ajung sa se intalneasca in acelasi grup veti vedea ca persoana cea mai importanta va vori cel mai mult.

Lucrul acesta ii va permite sa reaminteasca tuturor celorlalti pozitia pe care se afla si ii si ofera ocazia sa isi asculte vocea sau opiniile in loc sa fie nevoita sa asculte parerile altora. Indivizii domianti profita de prilejul de a vorbi.

S-a dovedit ca atunci cand grupurile de oameni ajung sa ia contact pentru prima data ordinea in care vor lua uvantul le va oferi informatii precise cu privire la cel care acapareaza dezbaterile mai tarziu.

Primul care va ofera parerea va prelua locul de lider si cel care participa ultimul va deveni involntar si cel care executa si primeste sarcini.

Persoaele care sunt dominante vor intrerupe mai mult si de asemenea au un succes mai mare sa ii elimine pe cei care vor sa le ia locul. Vor face asta continuand sa discute peste cealalta persoana, ridicand tonul si utilizand semnale nonverbale care sa descurajeze adversarul.

Atunci cand persoana domianta va intrerupe conversatia persoanelor din jur si conversatia se va opri mai repede decat in momentul in care cel care intrerupe e o persoana subordonata.

Persoanele care sunt dominante a incredere in afirmatiile pe care le fac si utilizeaza mai putine discontinuitati de limbaj sau ezitari. Adesea au obiceiul sa vorbeasca tare.

Comportamentul dominant va fi evident si in alte situatii. Una dintre ele e ceea ce psihologii denumesc acomodare, mai exact o stare care pe permite indivizilor sa isi modifica titlul pentru a se armoniza cu cei din jur. Se vor vedea schimbari de accent, de forma a frazei, de ton si de viteza.

Acomodarea are loc si la persoanele care se simpatizeaza reciproc dar apare in general cand sunt diferente de statut. In conditiile acestea persoana subordonata va tinde sa isi plieze discursul pe cel al persoanei care domina.

Unele caracterisitici ale vocii cum ar fi sunetele inalte sunt considerate in general bune indicii ale dominatiei. S-a descoperit ca toate sunetele joase sunt asociate cu amenintarea si cu dominatia in timp ce cele inalte se asociaza cu submisivitate si atitudine impaciuitoare.

In lumea animala tot indivizii care au tractul vocal lung produc si sunete mult mai joase.

Pentru ca indivizii mari au aceste tracturi vocale lungi si profunzimea sunetului va fi un indicator pentru marimea si amenintarea pe care o prezinta. Cu toate acestea la oameni nu e o relatie definita intre dimensiuni si voce.

Cand oamenii asculta inregistrari ale unor voci joase sa afirma ca persoanele care au vocile mai joase sunt indivizi dominanti si cele cu vocea inalta sunt indivizi supusi.

0 Shares
You May Also Like

BlogTu ce laptop preferi?

Atunci cand te hotarasti ca a venit momentul in care trebuie sa iti inlocuiesti vechiul laptop, sau sa…