Ce sunt Led-urile RGB ?

0 Shares
0
0
0

Ce sunt Led-urile RGB ?Un grup foarte restrans din toata gama display-urilor LED backlit, au reusit sa depaseasca limitarile gamut-ului de culoare, prin utilizarea asa numitelor triade LED (rosu, verde si albastru) pentru crearea unei lumini albe de spectru larg.

Aceasta alternativa rara a WLED-ului (white light emitting diode) a fost cunoscuta si sub numele de RGB-LED backlighting. Unele modele de referinta ar fi XL20, XL24 si XL30 de la Samsung, un producator care s-a aflat in avangarda implementarii si distributiei pe scara larga a acestei tehnologii (led backlight), atat pe monitoare destinate pietei IT (pc-urilor), cat si pentru televizoare.

Desi modelele cu design pe RGB-LED erau capabile de display-ul unor gamut-uri de culoare, pe care nici chiar cele de tip WCG-CCFL nu erau capabile sa-l reproduca, tehnologia totusi nu s-a dezvoltat foarte mult si nu a fost adoptata pe scara larga de catre toti producatorii de display-uri.

Erau pur si simplu prea multe dezavantaje pe care le presupunea implementarea acesteia : costul, marimea device-urilor, greutatea, degradarea diferentiata a led-urilor ce compunea display-ul (fapt ce cauza culori de-balansate pe tot ecranul, o data cu trecerea timpului) si consumul de electricitate destul de ridicat.

[adsenseyu1]

Asadar, desi aceasta tehnologie presupunea obtinerea si display-ul unor gamut-uri de culoare avansate si mai bogate decat cele oferite de alte tehnologii, ea nu a fost pana la urma implementata si folosita pe scara larga, din cauza dezavantajelor destul de mari pe care le-am mentionat mai sus.

Totusi, aflati intr-un mediu de lucru profesional, utilizatorii care probabil au avut sansa sa lucreze cu un astfel de display, au apreciat cu siguranta claritatea si bogatia culorilor de care acesta era capabil. Daca te afli in cautare de monitoare led second hand, pe diabloscomputer.ro le poti gasi pe cele mai bune si mai eficiente din punct de vedere
energetic.

WLED – o abordare moderna.

Spre deosebire de lcd-urile ce foloseau triadele RGB, majoritatea solutiilor moderne pe baza de LED backlight implica plasarea unei granite (sau in anumite cazuri a unor clustere) de Led-uri “albe” in spatele sau pe o parte a matricei LCD, in cele mai multe cazuri in apropierea varfurilor (colturilor) si folosirea unui difuzor pentru “imprastierea” luminii pe toata suprafata ecranului.

[adsenseyu1]

Desi sunt numite leduri “albe”, Led-urile de acest tip emit o lumina albastra ce trece printr-un fosfor galben, rezultand o culoare neutra (alba) si asigurand in acelasi timp componentele de rosu si verde, ale imaginii.

Primele implementari si modelele aferente ce foloseau aceasta tehnologie au aparut in 2009 si in 2010. Acestea aveau tendinta sa sufere de o tenta pronuntata spre albastru a imaginii, in cele mai multe cazuri necorectabila sau foarte greu corectabila.

Pe masura ce producatorii au inceput sa se familiarizeze cu aceasta tehnologie si a evoluat modul de implementare, acestia fiind capabili sa ajusteze backlight-urile, invelisurile de fosfor si ecranele in sine, aceasta tenta de albastru s-a diminuat considerabil, iar imaginea per ansamblu s-a imbunatatit radical.

In ciuda tuturor acestor avansuri tehnologice WLED-urile folosite in monitoarele moderne inca sufera de anumite debalansari, atunci cand vorbim despre spectrul luminos pe care il produc.

0 Shares
You May Also Like

BlogTu ce laptop preferi?

Atunci cand te hotarasti ca a venit momentul in care trebuie sa iti inlocuiesti vechiul laptop, sau sa…