Cum se face pregatirea pentru inmormantare?

0 Shares
0
0
0

Se spune ca in momentul in care un om oare sufletul sau se desparte de corp si fiecare merge pe propriul drum si trebuie sa revina in pamant asa cum a fst creat iar sufletul va merge la dmnezeu indiferent ce conditie sau stare sociala are omul respectiv in timpul vietii.

Stim ca decesul este un subiect dureros pentru toti indiferent daca mai avem nevoie si de repatriere decedati international sau pur si siplu nefericitul eveniment are loc in conditii normale. De cele mai multe ori ni se intampla sa nu stim nimic despre procesul ce are loc in urma unui deces si habar nu avem ce trebuie sa facem. Tocmai de aceea am facut acest articol pentru a va fi de ajutor.

In cultura poporului nostru s-au impamantenit mai multe traditii si ritualuri legate de decesul unei persoane, o parte din ele sunt ortodoxe si crestine, si altele sunt considerate a fi pagane din cauza faptului ca s-au transmis inca din perioada precrestina a umanitatii. Ele au rolul de a aduce si omagi si de a cinsti memoria unei persoane decedate, pentru a o ajuta chiar si in momentul in care a trecut in nefiinta.

Toate aceste obiceiuri s-au suprapus peste etapele administrativ, si pasii de urmat daca ne confruntam cu un deces la spital sau etapele de parcrs pentru cazul decesului acasa sau in strainatate, aspectele tratate pe larg in cadrul unor sectiuni dedicate.

Un obicei foarte des intalnit este cel in care se aprind lumanari in momentele premergatoare unui deces, in momentul in care acesta este previzibil si punerea sa in mana celui care urmeaza sa paraseasca aceasta lume de dincolo. Lumanarile si candelele se aprind de catre rude, prieteni si dupa ce persoana a decedat, pentru a lumina calea.

Se ia si legatura cu preotul paroh pentru indrumare, pentr a se obtine obiectele necesare precum sfesnicul, steagul, icoana, tamaia, carbunii pentr tamaie si alte lucruri necesare pentru ceremonia de inmormantare dar si pentru a stabili slujbele de seara si ziua si ora inmormantarii.

Spalarea decedatuli se va face cu apa curata si apoi decedatul se imbraca in haine curate si noi si se pune in sicriul pus astfel incat sa aiba fata spre rasarit. Tinand cont de locul unde a avut loc decesul, la spital sau acasa, ritualul se va face de catre familie, de personalul spitalului sau de agajatii firmei de pompe funebre.

La capul persoanei decedate se pune un sfesnic in care prietenii si rudele vor aprinde lumanari in special in timpul slujbei. In momentul in care prietenii si rudele aprind lumanari in sfesnice rostesc rugaciuni scurte.

Pe pieptul persoanei decedate se pune o icoana sfintita cu Maica Domnului si cu Hristos sau cu sfantul care a fost patronul spiritual.

Mainile se incruciseaza pe piept punand mana dreapta peste cea stanga si langa maini se pune o lumanare mare de ceara sub forma de colac care se aprinde in momentul in care preotul incepe sa slujeasca. Peste decedat se pune o panza ala. La intrare deasupra usii se pune o panza neagra.

0 Shares
You May Also Like

BlogTu ce laptop preferi?

Atunci cand te hotarasti ca a venit momentul in care trebuie sa iti inlocuiesti vechiul laptop, sau sa…