Ce inseamna IPS pentru industria ecranelor de tip touch?

0 Shares
0
0
0

Ce inseamna IPS pentru industria ecranelor de tip touch?Suntem siguri ca ati auzit cel putin odata de IPS. Notatia IPS se afla pe majoritatea monitoarelor LCD, pe telefoanele mobile si pe televizoare.

Nu este doar o notatie care are legatura cu marketingul asa cum se intampla in majoritatea cazurilor ci reprezinta si initialele unei tehnologii care se ocupa cu fabricarea panourilor LCD.

Abrevierea vine de la In Plane Switching si este sugestiva pentru ecranele care au o serie de avantaje, dar au si mici dezavantaje. Aceste ecrane sunt tot mai folosite si au fost utilizate si ca touchscreen pentru Nokia Lumia 520.

Este bine sa stiti ca panoul IPS reda foarte bine culorile, acestea fiind afisate aproape natural, are unghiuri de vizibilitate foarte bune si nu schimba culoarea si contrastul cand sunt privite din lateral. Ecranele IPS permit productia de monitoare foarte usoare si foarte subtiri.

[adsenseyu1]

Inca de la inceput ar trebui sa stim ca bazele tehnologiei dupa care sunt produse ecranele IPS au fost puse in Germania, iar progresele reale au fost inegistrate de Hitachi in Japonia. IPS este dezvoltata in prezent in principal de catre o companie din Coreea de Sud, si anume LG.

Din acest motiv, cele mai multe televizoare produse de acestia au ecrane IPS atunci cand va uitati la tipul de display folosit. Nu doar televizoaele au aceste tipuri de ecrane ci si telefoanele si tabletele.

Dar ce prespupune tehnologia IPS? Raspunsul este simplu. Atunci cand primesc curent cristalele lichide se rotesc in paralel cu panoul comparativ cu tehnologiile clasice in cazul carora cristalele aveau o pozitie perpendiculara.

Daca reusim sa intelegem ce fac ecranele IPS atunci ar trebui sa intelegem si de ce anume face unele lucruri si ce se doreste a se obtine de la ecran. Ca  si la intrebarea de mai sus raspunsul este foarte simplu. Scopul ecranului IPS este acela de a corecta din dezavantajele ecranelor LCD si reusesc sa ofere cateva avantaje semnificative comparativ cu acestea.

[adsenseyu1]

Ecranele IPS au unghiuri bune de vizibilitate si culorile se pasreaza la calitatea lor reala chiar daca ecranul este privit din diagonala. Claritatea imaginilor este mai buna decat in cazul ecranelor de tip LCD.

Ultimul vantaj este legat exclusiv de partea de telefonie cu ecran tactil si tablete. IPS elimina amprentele si urmele ce raman pe ecran atunci cand il atingeti cu degetul, si atingerile se manifesta printr-o iluminare locala.

Tehnologia ecranelor pentru aparate a evoluat foarte mult in ultimii ani si de cele mai multe ori in directii complet diferite sau in paralel. Producatorii sunt in permanenta competitie pentru a isi promova tehnologiile utilizate, dar de cele mai multe ori nu reusesc sa justifice de ce un anumit produs este mai bun decat cel provenit de la o firma rivala.

In cazul ecranelor si display-urilor sunt mai multe denumiri de tipuri de ecrane, fiecare cu particularitatile lor. De exemplu ecranele TN care sunt mult mai slabe decat cele IPS sunt cele mai simple forme de constructie pentru un ecran LCD. Acestea se remarca doar datorita costurilor foarte mici. Modul in care culorile sunt reproduse nu este foarte clar si unghiurile de vizualizare sunt reduse.

0 Shares
You May Also Like

BlogTu ce laptop preferi?

Atunci cand te hotarasti ca a venit momentul in care trebuie sa iti inlocuiesti vechiul laptop, sau sa…